Leidraad bij het voorkomen, verminderen en toepassen van (gedwongen) sondevoeding bij eetstoornissen

De leidraad bij het voorkomen, verminderen en toeassen van (gedwongen) sondevoeding bij eetstoornissen is een initiatief van het Landelijk Expertisenetwerk Gedwongen (sonde)voeding, opgericht vanuit K-EET.

De Leidraad is aangevuld met twee addenda: een protocol voor gedwongen (sonde)voeding op de SEH voor kinderartsen en SEH artsen en een addendum voor praktische benodigdheden.

Momenteel wordt door het expertisenetwerk gewerkt aan de vierde versie.

Vijf aspecten spelen een rol bij gedwongen (sonde)voeding

De leidraad noemt vijf aspecten die van belang zijn bij de afweging gedwongen (sonde)voeding in te zetten:

  1. De besluitvorming ten aanzien van het inzetten van gedwongen (sonde)
    voeding.

  2. De wijze van uitvoeren van gedwongen (sonde)voeding.

  3. De noodzaak tot en alternatieven voor gedwongen (sonde)voeding: hoe
    kan de gedwongen (sonde)voeding worden beëindigd?

  4. Leren van elke casus: wat had met de “kennis van nu” tevoren anders
    gedaan kunnen worden, zodat de patiënt niet in deze situatie zou zijn
    beland. Dit wordt ter lering op zowel individueel als collectief niveau
    gedeeld en verzameld.

  5. Evalueren wat de rol is van het gebruik van social media in het ontstaan en
    voortduren van deze situatie ( Dane, A., K Bathia, 2023).

Op al deze aspecten is nader wetenschappelijk onderzoek essentieel, zeker ook vanuit het perspectief van patiënten. Tot die tijd is dit een leidraad die is gebaseerd op best practices.

Waarom een leidraad?

Een gedwongen opname, soms zelfs met dwangbehandeling is voor kinderen en jongeren met een eetstoornis en hun naasten zeer ingrijpend. Ook voor de teams die deze behandeling uitvoeren. Deze leidraad bundelt de beschikbare expertise over het voorkomen, verminderen en toepassen van gedwongen sondevoeding. En helpt afdelingen die gedwongen sondevoeding inzetten om deze inzichten toe te passen.

Volg de LinkedIn-pagina van Eetstoornissen Netwerk om op de hoogte te blijven.

Bekijk de pagina